Vår salong i tiden med korona

Hvordan har Korona og de ulike restriksjonene påvirket vår salong?     

 

Jeg jobber hos Clinique82 i Mo i Rana-Nord Norge, og det skal sies at vi har vært ute en vinternatt før, men kl. 18.00 12.mars 2020 ble en merkedag uten sidestykke for oss alle, og lite visste vi da hva dette kom til å innebære for oss fremover. Følelsen vi umiddelbart satt med var sjokk, forvirring, redsel, frustrasjon og helt uforstående til alvoret av situasjonen. Når vi fikk summet oss litt ble vi enige om å forholde oss til de første 14 dagene som ble forespeilet stengt, og så ville vi vel være tilbake igjen som vanlig, men det skjedde ikke!! Lockdown fortsatte ,ukene gikk og det endte opp med at 3 av 4 ansatte ble 100% permitterte på ubestemt tid. Nå begynte vi virkelig å skjønne at dette var alvorlig, og redselen for å miste både jobb og arbeidsplass begynte å komme snikende innpå oss.

TIDEN I LOCKDOWN:

Vår daglige leder tok ansvaret ved å ordne opp i timelistene og informere kundene om tingenes tilstand, og vi opplevde ikke annet enn forståelse og medfølelse. Ettersom ukene med Lockdown  fortsatte, måtte vi nå begynne å se fremover og tenke nytt og kreativt om hvordan vi skulle kunne klare å holde bedriften i gang. Svaret ble å tilby kundene mulighet til å bestille varene de trengte/ønsket på tlf. eller på mail, og så leverte vi hjem til kundene. Det ble suksess, og mange til og med kjøpte gavekort bare for å støtte opp om oss. Evig takknemlig for lojale og trofaste kunder!

27.April 2020 ble en ny merkedag. Vi fikk endelig lov til å åpne opp igjen, men med restriksjoner. Nå var vi spente! Ville kundene ta sjansen på å komme tilbake?

Det var med blandete følelser vi møttes igjen til første arbeidsdag etter 6uker i Lockdown. Nå var det en del nye arbeidsrutiner som ventet oss.

✅Vi hadde alle tatt/bestått ulike smittevernkurs på nettet. MERK! Som hudterapeuter/fotterapeuter er vi godt opplært i smittevern/hygiene gjennom våre utdannelser, så denne delen var ikke det mest utfordrende for oss, men det var jo om kundene ville være like flinke til å følge de gjeldende retningslinjene.

Det som ble utfordringen var å få kundene til å sprite hendene, holde seg hjemme hvis syk, registrering av alle besøkende i butikk/salong for smittesporing, ekstra vasking av alle berørte overflater, WC, kabinett. Vi kunne ikke tilby par/gruppe behandlinger, ingen servering av drikke, eller lesestoff i venteområdet.

Etter gjenåpning opplevde vi at kundene sakte men sikkert kom tilbake og vår «normale» arbeidsdag begynte å ta form igjen. Vi har vært veldig bevisste på å opplyse kundene om gjeldende smittevern, men samtidig prøve å «ufarliggjøre» det når de først var kommet til  salongen -for der skulle det være trygt- hvis ikke hadde vi ikke kunnet ha åpent. Kundene blir tryggere og listene fyller seg opp!

I tiden pandemien har herjet har vi bare opplevd å få flere nye kunder på toppen av de faste, da vi tror kundene har «oppdaget» oss og funnet ut at det er mulig å få Helse og Velvære utført uten at de må reise til eksotiske steder…og i en tid da mange opplevde lite/ingen kontakt med andre mennesker ble dette et sted de kunne få litt sosial omgang i «trygge» omgivelser. Så for vår del er nok erfaringen i ettertid den at istedenfor nedgang har antallet kunder økt.

Vi opplevde et veldig sterkt engasjement her i byen vår, hvor alle ble veldig opptatte av å støtte opp om de lokale bedriftene og hverandre!

25.September 2021 ble Norge «gjenåpnet». Vi valgte å fortsette våre hygiene/smittevernrutiner, og det ble nyttig, da vi pr.d.d.er noen steg tilbake igjen med munnbindpåbud, 1meters regel, begrenset antall mennesker samlet, skjenkestopp, m.m..

Jeg vil avslutte med å si at dette er erfaringer vår salong. Det er en godt innarbeidet salong som til neste år har 40 års jubileum. Klart vi merket nedgang økonomisk i tiden vi måtte holde stengt, og vi som andre søkte om de kompensasjonene vi kunne få. Men på samme tid var vi nok litt mer rustet for en «blåmandag» enn hva en mindre, ny oppstartet bedrift kunne klare.

Byen vår har vært generelt heldig og innbyggerne flinke, slik at vi opplevde lite smitte til å begynne med, men vi har også fått kjenne på usikkerheten ved økt smitte og mange i karantene..

Vi har kunnet holde salongen åpen og ha så og si normal drift siden 27.April 2020! Vi har den dypeste medfølelse til alle som sliter, eller som til og med har måttet avvikle sin bedrift pga. pandemien.

Håper på en bedre og lettere tid for oss alle. I mellomtiden får vi bare fortsette å følge nasjonale/lokale retningslinjer, holde oss friske, vis omtanke for hverandre og husk: selv om vi venter på andre tider, så kan vi ikke pause livet – for livet er akkurat nå!

 

Med ønske om en fredelig jul og

Et lettere nyttår2022🤩

 

Rita Kim Gabrielsen