Om Probiotika

av Ann Isabell Nguyen - Esse Skincare Norge

På og i kroppen vår er det en usynlig livsform som vi inntil relativt nylig hadde svært begrenset kunnskap om. Denne livsformen har utviklet seg med oss ​​i løpet av evolusjonen og uten den, ville livet ha sett veldig annerledes ut. Hvordan kan noe som er så lite og helt usynlig for det blotte øye, spille en så stor og avgjørende rolle i livene våre og hvem er de? Det er våre mikroorganismer, små encellede mikrober, som bidrar med flere gener til kroppens overlevelse enn våre egne celler. Hvis vi skulle veie all DNA i et menneske så ville 46% være menneskelig og 54% mikrobielt. Våre mikrober utfører forskjellige oppgaver som cellene våre ikke klarer på egenhånd, som for eksempel å forbedre fordøyelsen, produsere vitamin K som er viktig for blodkoagulasjon, trene immunforsvaret vårt og å produsere NMF (Natural Moisturising Factors) på huden, bare for å nevne noen.

 

For den langsiktige helse av huden spiller mikrober en viktig rolle. På og i kroppen, og huden vår har vi tre hovedgrupper av mikrober; Gode ​​og fordelsaktige mikrober – probiotika, disse har en funksjon og en «jobb» å utføre. I hudpleie bruker vi først og fremst probiotika av typen Lactobacillus (melkesyrebakterier), fordi disse er enkle å «avle» frem i et laboratorie. Vi har patogener som kan potensielt forårsake sykdommer hos mennesker, og vi har også en gruppe mikrober som ikke er aktiv verken positivt eller negativt, men som bare eksisterer.

 

Under hudpleieutdanningen lærte vi at hudcellen er hudens fokus, og dette skal vi så klart ikke slå ned på, men det som påvirker hudcellene mer enn noe annet er mikrober. Så ved å holde mikrober i et godt og trivelig miljø, vil også hudcellene ha stor nytte av det.

 

Probiotika jobber først og fremst med å gjenopprette den mikrobielle balansen i huden, ved det vi kaller «konkurransedyktig ekskludering». På hudcellen finnes det et visst antall dokkingstasjoner for mikrober, her får de næring og et sted å bo, slik at de kan formere seg.

Skulle et patogen lande på cellen utløses betennelsessignaler til immunceller i nærmiljøet og en betennelsesprosess settes i gang. Det er dette vi kaller subklinisk inflammasjon og ofte skjer dette uten at man ser det på hudoverflaten. Langvarig eller kronisk betennelse fører alltid til nedbrytning av huden og dannelse av frie radikaler som fører til akselerasjon av aldringsprosesser i huden. Dersom flere eller alle dokkingstasjoner derimot er okkupert av probiotika, vil det kunne forhindre dette. Når en probiotika opptar plass på en hudcelle, vil den kunne kommunisere med hudcellen slik at den produserer T-junctions, en slags binding mellom hudcellene som styrker forbindelsen mellom disse og fører til en tettere og mer motstandsdyktig hud som evner å holde vann inne og giftstoffer ute. Dette øker hudens fuktighet ved å redusere transepidermalt vanntap. De gode probiotiske bakteriene vi naturlig har i huden produserer allerede NMF, men tilsetter vi flere levende melkesyrebakterier, vil de bidra med å produsere enda mer hyaluronsyre og melkesyre.

Probiotika kan også gi beskjed om at hudcellen skal produsere mer AMP’s (anti-mikrobielle peptider). AMP kan vi kalle for «hudens soldater» som går til direkte angrep på patogener. dermed hemmes patogener, og det blir mer plass til de gode bakteriene på huden.

Kraftig soleksponering forårsaker betennelse. Subklinisk betennelse, feil pH-verdi, ubalansert hudmikrobiom, skadet barrierefunksjon fører alle til for tidlig aldring. Probiotika virker anti-aging da de forhindrer betennelse som vi vet kan være den største årsaken til for tidlig hudaldring. Probiotika ser også ut til å kunne produsere proteiner som styrker hudens kollagenstruktur. Det er fremdeles litt uklart hvordan, og forskning pågår fremdeles.

For å oppsummere, bidrar probiotika til bedre fuktighet i huden, sterkere barrierefunksjon, økt beskyttelse og forsvar, balansert pH-verdi, forbedret kollagenstruktur og redusert betennelse som fører til at nedbrytningen av hudceller reduseres.

 

Men hvorfor skal vi påføre bakterier på huden, om vi allerede har egne bakterier? Mangfoldet av våre egne mikrober, som har utviklet seg sammen med oss i hundretusenvis av år, har blitt betydelig mindre. Studier viser at vi har opptil 25% mindre forskjellige arter av mikrober på huden vår i dag, enn våre forfedre hadde før i tiden. Livet og samfunnet vi lever i, i dag, spiller så klart en stor rolle. Vi stresser mye mer, har annerledes kosthold, drikker og dusjer i behandlet vann, bruker syntetiske kjemikalier og sterke konserveringsmidler i kosmetikk, vi kommer daglig i kontakt med forurensede miljøer og vi har generelt mindre kontakt med naturen. Ser vi på stammefolk og urbefolkning som i dag lever et liv mye mer likt våre forfedre, kan vi se at de ikke opplever den samme hudproblematikken som vi gjør i dagens moderne samfunn. Sensitiv hud og akne er to eksempler på ikke-eksisterende hudtilstander hos disse folkegruppene, og da kan man jo spørre seg selv hvorfor? Vi har betalt prisen på hvordan vi lever i dag, med massiv økning av sensitiv hud og akne, og vi har mistet vår beste hud. For å oppnå den optimale hudhelsen og bremse ned på aldringsprosesser i huden, kan probiotika være en god støttespiller og bidragsyter for veien dit.